duminică, 18 octombrie 2009

Paris - ziua 1 - a doua oprire

Primul lucru din plan pe care l-am respectat a fost petrecerea primei seri la Turnul Eiffel, poate cel mai cunoscut simbol al Parisului, aflat la capatul Champs de Mars. Constructia sa a inceput undeva prin 1887, si un lucru pe care nu il stiu multi este acela ca otelul din care a fost creata structura a fost produs chiar in Romania, la Resita. Este inalt de 324 m, iar la vremea la care a fost construit era cea mai inalta cladire din lume.
Creatorul sau, de la care i se trage si numele, se numea Gustave Eiffel, inginer, iar ideea turnului a pornit de la un concurs initiat de Primaria pariziana pentru a construi un edificiu in forma de A, la capatul Champs de Mars, ocazionat de Expozitia Universala a Natiunilor.
Astazi, Turnul Eiffel este cel mai vizitat obiectiv turistic al Frantei, anual peste 200 de milioane de turisti trecandu-i pragul.

Oaza de relaxare pe Champs de Mars
Prima data l-am vazut in 2005, de pe Champs de Mars (gradina, parcul public de la picioarele turnului) si 4 ani de zile am stat cu regretul ca nu am avut curajul sa urc pana sus, multumindu-ma cu a-l admira de jos. 2009 a fost anul marii intoarceri, asa ca dupa cateva poze cu turnul, am plecat sa-l exploram.

Pentru cei care se sperie de cozile mari de la intrare, imi amintesc ca desi era o coada destul de lunga, totul a mers foarte repede, si nu cred sa fi stat mai mult de jumatate de ora (exagerez, probabil am stat mult mai putin) pana sa intram. Pretul unui bilet pana in varf este de 13 euro, iar tinerii sub 24 de ani beneficiaza de un pret redus, si anume 10 euro. Multi turisti, aglomeratie mare, asiatici, francezi, portighezi, spanioli, pe ici pe colo cuvinte care se trag din limba slava... Un sentiment de impacare si fericire in valuri...Imaginile surprinse de acolo cred ca tin loc de orice comentariu...

Cu Ana si Ilinca la etajul 2
La Defense, cartierul de zgarie-nori, vazut din Turn
Sena...
.... si un mic stadion (poza mea preferata)









Un comentariu:

  1. ce tare, am si eu o poza cu stadionul respectiv, din pacate eu am urcat noaptea si nu prea am mai vazut mare lucru

    RăspundețiȘtergere