luni, 11 mai 2009

Sporturi nationale

Englezii au inventat fotbalul, scotienii - golful, iar atletismul este cunoscut inca din vremea zeitatilor grecesti. Pe langa nesimtire, invidie, carcoteala, ciordeala, lipsa de bun simt si educatie, cultura mult sub medie (si multe altele asemenea cu care am devenit celebri peste hotare, fapt dovedit de actiuni, nu de teorii), noi am mai inventat un sport national: mersul cu autobuzul ... ca sa fie, ca n-avem altceva de facut acasa, ca ne plictisim si lectura/aerisitul/ hai fie si o telenovela nu ne mai plac. Si uite asa, romanul (in general, de varsta onorabila), ca e seara, dimineata, weekend sau luni se urca frumos in autobuz la capat si da ture brambura prin Bucuresti ca n-are ce face. Si evident se pune pe scaun, si evident pe scaunul de la geam, ca sa nu il deranjezi, isi pune boarfele (genti, pungi, se gaseste ceva inutil cu care sa se plimbe).
Si uite asa tu, ca om cu pretentii, cu idei, ambitii si probleme, iesi de la munca sau de la scoala la ora 17,30-18 (adica la ora aia de varf)obosit, dupa o zi in care n-ai colcait p'acasa sa faci degeaba umbra pamantului si te duci alene spre casa. Niciodata nu m-am imbulzit la intrarea in metrou si autobuz, pentru ca inca sunt de parere ca suntem oameni, si nu vite. Ei bine, in oboseala si gandurile tale nu poti sa nu observi cum oameni de-o seama cu mama sau bunica se arunca pe scaune, si se desfasoara pe minim doua, sa-si marcheze teritoriul. Si daca indraznesti sa te apropii, poate ti-o si iei.
Am invatat sa nu ma mai enervez, si sa privesc toate astea cu detasare, sa cred ca cei de-o seama cu mine, vazand cum sta treaba pe la alte populatii mai evoluate nu vor ajunge asa. De fiecare data cedez locul intr-un mijloc de transport unei persoane in varsta, sau unui om cu multe bagaje. Dar de aici, pana la ce vezi zi de zi, e cale lunga.
Aceasta postare nu ne vizeaza pe toti. Sunt multi romani care traiesc cu 500 de ani inaintea celor de care va povesteam mai devreme. Majoritatea imi sunt colegi, si oameni care au vazut si altceva decat strazile gri din Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu